http://www.olga-gotseva-bg.com/2013/08/blog-post.html Всичко за Aloe Vera | Здраве и Дълголетие с Coral Club International

Всичко за Aloe Vera АЛОЕ ВЕРА
Алое Вера
Лечебните свойства на Алоето са познати отпреди 4500 г. В папирус от гробниците край Тива Алоето е споменато 12 пъти.

Познавали са го римляните, гърците, арабите, индийците, японците. Discodes, Plini, Galen, Hipocrat, Paracelsus. Avicenna, които смятаме за бащи на модерната медицина, са използвали Алоето в практиката си.
При индианците Алоето е измежду 16-те най-ценни, свети растения. Jivari – те го наричали "небесно лекарство". Индианците налма го използвали при рани, ухапвания от змии, главоболия.
Девойките на маите мажели лицата си със сока му, както Нефертити и Клеопатра, за да са красиви.
Египтяните наричат Алоето „Растението на безсмъртието”. С богатото си съдържание на природни антиоксиданти, минерали, аминокиселини, витамини то притежава детоксициращи свойства, укрепва имунната система, противодейства по естествен път на процесите на стареене.

Алое Вера ни защитава от постоянните атаки на туморните клетки, създавани непрекъснато в организма ни. От тях са застрашени най-много тези, които по различни причини ( некачествена храна, стрес, замърсена околна среда, тютюнопушене, алкохол и др. ) нямат нормално функционираща охранителна система. С Алое  допълваме храненето си с най-комплексното и адаптивно хранително вещество с невероятна лечебна мощ !

Наричано още "растение чудо" и "природен лечител", алоето крие в себе си много изненади.

При редовен прием Алоето спомага за предотвратяване образуването на туморни клетки, подобрява перисталтиката на червата и усвояването на протеините, оказва регенериращ ефект върху състоянието на кожата. Това растение има още редица благотворни въздействия върху човешкия организъм, напр. при високо кръвно налягане, диабет, артрит и др.

Вирее на топъл и сух климат и независимо че някои го смятат заАлое Вера кактус, в действителност е от семейството на лилиите.
Родината на Алое е Африка. Растението има много видове, но най-разпространеното е Алое Вера или още Медицинско алое. Отглежда се и като градинско културно растение. Има сочни дебели листа. Използва се за медицински цели. Листата му съдържат антрахинонови гликозиди, биогенни стимулатори и др.

Това растение е използвано в билколечението още в началото на първи век от новата ера. За него се споменава в Новия Завет - Йоан 19:39,40 "Дойде също и Никодим... и донесе около сто литри смес от смирна и алой".

То е Вечнозелено растение с изправено, високо до 1,5 м стъбло. Листата са мечовидни, дебели, сочни, заострени към върха на стъблото. При стайни условия цъфти твърде рядко.

Алое ВераЧастта от алое верата, която се употребява от нас са листата. От сока им чрез сгъстяване и изсушаване се получава стъкловидна маса, наречена алое или сабур.

Още най-древните цивилизации познавали лечебното му действие. То действа омекотяващо и успокояващо на кожата и е известно, че дори Клеопатра го е използвала, за да поддържа кожата си. Тя използвала гел от свежо Алое, за да запази кожата си еластична и свежа. Египтяните пък го споменават като “Растението на безсмъртието”.
Вероятно арабските търговци са отговорни за разпространяването му в Персия, Индия и Далечния Запад, а името Алое идва от арабската дума Alloeh, която означава “блестящо горчиво вещество” заради горчивата течност, открита в листата му.
В Индия през четвърти век преди Христа хората вярвали, че растението Алое Вера растяло в Райските градини. Наричали го “Мълчаливия лечител” и го използвали за лечението на кожни заболявания и възпаления.

Запазва си сока и свежестта при условия, в които другите растения увяхват, затваряйки порите си, за да предотврати загубата на влага. Независимо че е тропическо растение, алоето е устойчиво на изключително ниски температури.
Алое Вера
Състои се от 96% вода, а останалите му компоненти съдържат активни съставки като етерични масла, аминокиселини, витамини, ензими и гликопротеини.

Съществуват повече от 250 вида алое, но растението Aloe Barbadensis Miller от хиляди години има легендарна медицинска репутация.

Мненията за лечебните свойства на "чудотворното растение" се предават от поколение на поколение в цял свят и едновременно се опознават лечебните му свойства. Превръща се в народен лек за много заболявания, както в суров вид, така и след преработка (сваряване, изсушаване) за вътрешно лечение.

Гелът алое е "интелигентна" смес от антибиотично, кръвоспиращо, аналгетично действие (наричан "хормон за раните"), помага за лечението на ранени участъци.

Лекарите предписват Алое Вера за рани и последвали от тях белези. Също така Алоето е много ефикасно при слънчеви изгаряния, одрасквания, порезни рани, грижа за тялото и кожата. Помага за развитие на нови тъкани, лекува рак на кожата, предизвикан от слънцето.

Препоръчва се за лечение на косопад, изгаряния, алергичен сърбеж, ухапване от насекоми и др. Освежава и отпуска външния слой на кожата и помага на суха или чувствителна кожа. Много стоматолози и челюстни хирурзи използват Алое при операции, за бързо възстановяване, за облекчаване на болки и други интервенции, като язви и мехури в устната кухина.

Кожата абсорбира Алоето четири пъти по-бързо от водата. Доказано е, че то помага за разширяване на порите, за по-бързата абсорбация на влагата и лечебните свойства, които притежава и едновременно се явява като седативно средство за кожата.

Как действа Алоето на кожата?

Алое ВераПомага за отстраняване на мъртвите клетки и замяната им с нови. Богато е на витамини, ензими и метали.

Съставките му спомагат за достигане до вътрешния слой на кожата, а полизахаридът, който съдържа създава мрежа, която предпазва от загуба на естествена влага. Съдържа някои от основните антиоксиданти, спира достъпа на свободните радикали, причинители за разрушаване клетките на кожата и нейното състаряване.

Научно е доказано, че подобрява състоянието на клетките, засилва производството на колаген, намалява бръчките и регенерира кожата.

Голямото съдържание на антиоксиданти увеличава достъпа на кислород до клетките, подсилва тъканта на кожата, предпазвайки я от външни дразнители.

Същевременно антиоксидантите забавят фото-стареенето, облекчават кожата при излагане на слънце и предпазват от изгаряне. Системнага употреба на Алое при акне помага за лечението му и окончателно изчистване на порите. Пълната серия Алое Вера за грижа на лицето иАлое Вера тялото е подходяща за всеки тип кожа.

Облекчава и дълбоко хидратира кожата, покривайки всяка нейна нужда. Голямата гама продукти на NWA, ни позволява да се отдадем на действието на Алоето с богати комбинации, подходящи за грижата и здравето на кожата ни.

Състав на Алое Вера

Алое Вера съдържа в себе си над седемдесет и пет подхранващи съставки и двадесет минерала, деветнадесет аминокиселини включително всичките осем основни аминокиселини и единадесет второстепенни, както и дванадесет витамина. Тези витамини включват: A, B1, B6, B12, C и E. Алоето също е известно и със своето свойство да задържа водата. Ако лист от него се отдели от основното растение и бъде поставено на слънце, той може да издържи така няколко седмици, без напълно да изсъхне. А ако бъде поставено отново във вода, пак ще се съживи.

Витамини:
- Вит. В - има голямо влияние върху нервната система - при хронична умора, при стресови състояния.
- Вит. А - помага при гастрити и язви
- Вит. С и Е са силни оксиданти - предписват се пи хора, които работят при силно замърсена среда, където токсините се изхвърлят по-лесно, при тежки инфекциозни заболявания, след продължително вземане на антибиотици, при хора, при които трябва да се усили имунната система.
Метали - Калций, Калий, Магнезий, Натрий, Желязо, Мед, Цинк, Манган - необходими са за обмяната на веществата.
Аминокиселини - Лизин, Треанин, Ванилин, Матионин, Изолевкин, Фенолалин, Триптофан, Аргинин, Аспарагиназа, Глицин, Аланин, Кистеин, Тирозин, Пропин - укрепват отдпаднал организъм.
Ензими - Оксидаза, Каталаза, Амилаза, Липаза, Аланиназа, Фосфатаза, Криатинин, Фосфокиназа - нормализират кръвното налягане. Понижава нивата на кръвната захар.
Едно- и ди- захариди - Галактоза, Фруктоза, Захароза, Глюкоринова киселина - дават се при виене на свят, при нарушена централна нервна система.

За какво помага това чудотворно растение?

Основно подсилва имунната система, поради богатия си състав от минерали, витамини и аминокиселини. Заедно с това е полезен за храносмилателната система и за бъбреците (особено в съчетание с мляко). Има антивирусно и антигъбично действие. Редовното му приемане забавя стареенето на организма и предотвратява образуването на туморни клетки. Помага още за високо кръвно налягане, артрит, диабет, констипация, астма.Гинеколозите го препоръчват поради благоприятния ефект, който оказва срещу кисти и сраствания.
Алое Вера

Пиенето на алое е препоръчително не само, когато имате здравословен проблем. Ежедневната му консумация поддържа тонуса и предпазва от вирусни инфекции. Алое Вера е естествен източник на енергия и здраве, от който не бива да се лишаваме.
 
Античната му история е открита от Джордж Ебърс през 1862 г. в древен египетски папирус, представляващ сборник с билкови рецепти от 3500 г. пр. н.е. Оттогава много изследователи са откривали, че алоето е използвано в древнокитайската и древноиндийската медицина.
Гръцки и римски лечители като Диоскорид и Плиний Старши са го използвали с отлични резултати. Според легендата Аристотел убеждава Александър Велики да завладее остров Сокотра в Индийския океан, защото там растяло алое в големи количества, а то било нужно за лечението на ранените войници.
Египетските кралици Нефертити и Клеопатра ценели високо алоето като средство за лечение и разкрасяване, тъй като в онези времена здравето и красотата били много по-тясно свързани, отколкото днес.

И макар че съществуват над 200 вида алое, едва три-четири от тях имат лечебни свойства. От тях Aloe Barbadensis (Miller), известно и като Алое Вера (Linne) е най-лековито.

Алое ВераАлое Барбадензис има дебели, сочни листа и прилича донякъде на кактус, но всъщност принадлежи към семейството на лилиите, към което спадат лукът, чесънът и аспержите. То достига зрялост след четири години, когато съдържанието на листата – съчетание от гел и сок, може да се бере, консервира и затваря в бутилки, за да се получи продукт възможно най-близък до натуралното растение.
За да се извлече полза от Алое Вера, гелът трябва да се приема вътрешно, заради хранителните му качества, а може да се съчетава и с други съставки за създаване на кремове и лосиони, които подхранват и подобряват състоянието на кожата.

КАК ДЕЙСТВА?

Естественото противовъзпалително и антимикробно действие на съставките му допринасят за развитието на клетките и така подпомагат процеса на заздравяване. Но алоето помага не само на хора със здравословни проблеми. Много от тези, които го пият, твърдят, че се чувстват по-добре като цяло – по-спокойни, по-уравновесени и по-енергични.
Най-вероятно това се дължи на влиянието на алоето върху имунната система, която благодарение на него се балансира и настройва, за да защитава организма по-ефективно от неблагоприятни въздействия.


доктор Peter Atherton
Ето какво споделя доктор Peter Atherton- Бакалавър по медицина, гинеколог, признат член на Кралския колеж на общопрактикуващите лекари и изследовател в Оксфордския Университет в Англия, който се занимава с изучаване на свойствата на Алое Вера.
Той е публикувал редица книги и статии на тази тема. В следващия откъс ще научите какви са Топ 10 причини, поради които трябва да се пие гел от Алое Вера. Ще видите защо Алое Вера се нарича "уникално лечебно растение".

Класация на 10-те основни причини да пием гел от Алое Вера

След като прочетете класацията на 10-те основни благотворни влияния на алоето върху вашето тяло, сами ще разберете защо Алое Вера си е спечелило названието „растение-чудо”.


10. Здрави зъби и добра хигиена на устатаАлое Вера е много полезно за цялата уста и венците. Пийте гела от алое и почиствайте зъбите си редовно с пастата за зъби и по-рядко ще се срещате със своя стоматолог.


9.   Бързо облекчаване на кожни раздразненияАлое Вера подобрява функцията на фибробластите. Това са онези забележителни малки клетки, благодарение на които се образува колагенът в организма. Те допринасят за облекчаване на леки изгаряния, порязвания, ожулвания и други кожни раздразнени.

8.   Подпомага доброто храносмиланеЗдравата храносмилателна система ви гарантира, че тялото ви добре усвоява полезните вещества от храната. Алоето има естествени детоксифициращи свойства. Редовното пиене на гел от алое вера може да подобри перисталтиката на червата и да повиши усвояването на протеините, като същевременно да намали количеството „лоши” бактерии в чревната флора. Алоето постига всичко това по напълно естествен начин! Алое вера също така е доказало способността си да облекчава стомашните киселини и други храносмилателни смущения.

7.   Подкрепа за имунната системаАлое Вера подпомага имунната система по естествен начин. Тъй като имунитетът ни работи по 24 часа в денонощието, за да предпазва организма, алоето с натуралните си имуностимулиращи агенти дава на тялото непресъхващ арсенал, от който да черпи сили. Редовното приемане на 60-120 мл гел от Алое Вера дневно може да подаде ръка за помощ на вашата имунна система.

6.   Регулиране на теглото и енергиятаРедовната употреба на алое вера по естествен път изчиства храносмилателната система. Храната, която приемаме, съдържа много нежелани съставки, които могат да причинят летаргия и умора. Приемането на Алое Вера ни помага да се чувстваме здрави и изпълнени с енергия, а също така допринася за поддържане на телесното тегло в здравословни граници.

5.   Възстановяване на колагена и еластинаАлое вера предлага на организма богат източник на градивни елементи за поддържане здравето на кожата. Нашата кожа се обновява на всеки 21 до 28 дни. Като използва хранителните съставки на алоето ежедневно, тя може да се противопоставя по-успешно на процеса на стареене. Дневната доза гел от Алое Вера е може би именно онова, за което вашата кожа жадува.

4.   Дневна доза минералиСред минералите, които откриваме в Алое Вера, са калций, натрий, желязо, калий, хром, магнезий, манган, мед и цинк. Какво богатство! Всички знаем, че храните, които естествено съдържат витамини и минерали, се препоръчват за добро общо здраве. Пиенето на гел от Алое Вера е натурален и здравословен начин да попълним запасите на организма.

3.   Дневна доза витаминиГелът от Алое Вера съдържа витамини А, В1, В2, В6, В12, С и Е, фолиева киселина и никотинамид. Човешкият организъм не е в състояние да складира някои от тези витамини и затова има нужда да си ги набавя редовно чрез храната. Какъв по-добър начин да му ги осигурим от дневната доза гел от алое вера, която същевременно ще помогне на тялото ни да се защитава от оксидативния стрес?!

2.   Противовъзпалителни свойстваВ гела от Алое Вера се съдържат 12 естествени съставки, за които е доказано, че потискат възпалителните процеси без странични ефекти. Алоето може също така да повлияе положително върху подвижността на ставите и мускулите.

1.   Градивни елементи за тялотоАминокиселините са „тухличките”, от които е изградено нашето тяло. Редовният прием на Алое подпомага поддържането на доброто здраве, защото ни осигурява естествен източник на аминокиселини.


0 коментара :

Публикуване на коментар

Яндекс.Метрика