http://www.olga-gotseva-bg.com/2013/08/blog-post.html Спирулина / Spirulina | Здраве и Дълголетие с Coral Club International

Спирулина / Spirulina


 


spirulina / Спирулина

Микроводораслите спирулина са едни от най-старите живи организми на земята.
Тяхното хранително съдържание е много високо.  Съдържат   протеини    и   всички  важни аминокиселини.   Освен това в Спирулина се съдържат  много  витамини и минерали.
Спирулина е  била  ценна храна за ацтеките   в   древни   времена.   

Spirulina / СпирулинаСпирулината е суперхрана от водорасли, съставена от 65 - 71% белтъчини /най-висока концентрация на белтъчини, от която и да е друга храна/. Тя е източник на пълноценен белтък. 
Съдържа всички 8 незаменими аминокиселини и 18 аминокиселини като цяло. 
Спирулината е богата на витамин А, В1, В2, В6, Е и К. Тя естествен източник на хлорофил, соли, фитонутриенти и ензими. 

Спирулината е най-добрият източник на гама - линоленова киселина, незаменима мастна киселина с противовъзпалително действие, необходима за здравето на нервната система. Тя е източник и на фикоцианин, мощен и важен за здравето пигмент, който придава и синия й цвят.

Спирулината съдържа толкова желязо, колкото има и в месото. Съдържа високи концентрации на хлорофил, за който се знае, че е съставна част на кръвта.

С хода на времето нашата ДНК се уврежда от свободните радикали, генерирани като вторичен продукт на нормалния метаболизъм, както и от въздействието на токсини и радиация. Увреждането на нашата ДНК отваря врата на болести и ускорява процеса на стареене. Въпреки, че нашите тела са създадени така, че постоянно да се самовъзстановяват, те могат да се претоварят от прекалено много свободни радикали, особено с напредването на възрастта. Това води до преждевременна смърт на здрави клетки.

Спирулината е богат източник на антиоксиданти. Тя съдържа Бета - каротин. Каротиноидите са естествени мастноразтворими антиоксиданти, които са известни с това, че увеличават продължителността на живота и укрепват имунната система. Хлорофилът е друга неизменна част от Спирулината. Той е кръвообразуващ фактор и пречистващ агент. Спирулината съдържа още Зеаксантин (най-важният антиоксидант за подобряване на зренияето), Супероксид дисмутаза (смятан за един от най-важните укрепващи здравето метаболитни ензими и антиоксиданти), Фикоцианин (известен с това, че помага за производството на стволови клетки).

Спирулината е мощен тоник за имунната система. Тя спомага за увеличеното производство на антитела и цитокини. Ускорява производството на клетъчната имунна система, като помага да се увеличи производството на стволови клеткив костния мозък.

Наричат Спирулината "Майчиното мляко на планетата", заради съдържанието на гама-лоноленова кисилина. Тя е необходима за развитието на бебетата и се съдържа в най-големи количества в кърмата и спирулината.

Спирулината съдържа още Сяра и витамин В12.

Спирулина принадлежи към древен клас едноклетъчни синьо-зелени спираловидни водорасли, които живеят на планетата откакто се е появил животът на Земята. Зеленият цвят произлиза от хлорофила, а синият цвят идва от екзотичния пигмент фикоцианин. Клетките на водораслите спирулина растат по естествен начин в топли алкални езера и водни пътища, в които не могат да оцеляват токсични организми, така че събирането на спирулина може да стане при висока степен на стерилност без замърсяване от други организми.

Спирулина съдържа невероятна маса нутриенти, включително хлорофил, белтъчини, витамини, основни минерали, микроелементи, незаменими мастни киселини, нуклеинови киселини, полизахариди и широк спектър антиоксиданти.

Спирулината е:
 • супер храна от водорасли съставена от 65-71% белтъчини;
 • източник на пълноценен белтък;
 • богата на витамин А, В1, В2, В6, Е и К;
 • обилен естествен източник на хлорофил, соли, фитонутриенти и антиоксиданти;
 • най-добрият източник на гама-линоленова киселина, незаменима мастна киселина с противовъзпалително действие, необходима за здравето на нервната система;
 • основен източник на фикоцианин, мощен и важен за здравето пигмент, който освен това придава на спирулината уникалния й син цвят. Той стимулира призводството на повече стволови клетки, открити в костния мозък.
Когато поемаме спирулина нейните антиоксидантни сини и зелени пигменти стават достъпни за нашите клетки и така ние ставаме доста по-добре защитени от ултравиолетовата радиация на клетъчно ниво.

Едноклетъчните сини водорасли, носещи името Спирулина, са признати за един от най-големите потенциални източници на белтъчини и други жизненоважни хранителни вещества сред растенията. Спирулината стимулира, укрепва и подсилва имунната система на човека и се оказва особено полезна при поддържането на здравословен и балансиран режим на хранене. Освен това, поради липсата на целулозни клетъчни стени, спирулината не изисква химическа или физическа преработка, за да стане храносмилаема.

Водораслите са едни от най-интересните създания на природата - от тях се смята, че се е зародил животът на Земята преди три и половина милиарда години. Те са в основата на живота на над един милион биологични вида, включително и на човека. Над 21% от кислорода на планетата се дължи на водораслите, а храната, с която се хранят всички създания, пряко или косвено е свързана с тях. Повече от хиляда години хората използват водораслите като източник на храна или лек за много болести. Около 6 000 г. пр. н. е. в Далечния изток (по-специално Япония) водораслите са били използвани като питателен източник, съдържащ най-голямо количество хранителни вещества, съчетани в идеален баланс. Съществуват данни, които показват, че при хора, хранещи се с водорасли, по-рядко се наблюдават неблагоприятни състояния като хипогликемия, слаба памет, хронична умора, висок холестерол, високо кръвно налягане, слаб имунитет, кожни проблеми, алергии, астма и депресия.

Спирулината, под формата на сушено водорасло, е била позната още по времето на древните маи и ацтеки, които с нейна помощ укрепвали и подмладявали организма си. Приготвяли традиционен сладкиш, който бил основна част от тяхното меню. И днес спирулината продължава да бъде част от всекидневната диета на коренното население на Африка и Америка, като са разработени методи за отглеждането й и в други страни.
Спирулина - най-питателното растение на планетата.
Тези водорасли имат потенциално голямо значение за за човешкото хранене заради цялостните си хранителни качества: над 100 хранителни съставки, от които: 60-70% белтъчини (сухо вещество), всички незаменими аминокиселини, витамини (А, Е, В1, В2, В6, В12 - в особено големи количества), фитонутриенти, син фикоцианин (мощен имуностимулант с подчертано антиканцерогенно действие), каротиноиди (над 17 различни бета-каротиноиди), минерали (желязо, магнезий, калций, фосфор, йод, селен, манган и цинк), уникални пигменти, омега-3 и омега-6 мастни киселини, гама-линоленова киселина, мощни пробиотични съединения, хлорофил и полизахариди.

Учени твърдят, че спирулината е един от най-богатите естествени източници на антиоксиданти (голямо съдържание на фенолови киселини и токофероли), освен това тя съдържа 25 пъти повече провитамин А от суровите моркови и 50 пъти повече органично желязо от суровия спанак. От друга страна, тя е три пъти по-богата на витамин Е от суровия пшеничен зародиш, а концентрацията на протеини в нея е три пъти по-голяма, отколкото в червеното месо, рибата и пилетата.

Спирулината има естествен сладък вкус, който се дължи на комплексната захар - рамноза, която много лесно се преразпределя, а това е много важно за инсулиновия апарат на панкреаса. 
Трябва да се отбележи, че в 1 грам суха маса водорасли има само 4 калории и почти никакъв холестерол.
Едноклетъчните сини водорасли - незаменима естествена хранителна добавка.

Спирулината е ценна хранителна добавка за спортисти и хора, занимаващи се с бодибилдинг. Тя се оказва особено подходяща за онези, които искат да редуцират своите килограми и едновременно с това да запазят добрата си фигура.

Наличието на гама-линоленова киселина, която е абсолютно необходима за развитието на бебетата, понижава високото кръвно налягане и холестерола при възрастни пациенти. Тя облекчава симтомите на артрит, предменструалните болки, както и редица кожни болести (екзема, псориазис и др.)
Високото съдържание на нетоксично и лесноусвоимо желязо я прави изключително ценна за кръвта.
Нови изследвания потвърждават потенциалния защитен ефект на спирулината върху черния дроб, както и превантивния й характер срещу алергичните реакции.
Тези водорасли са с изразени антивирусни, антибактериални и антимутагенни свойства.
Богатото й минерално съдържание е от голямо значение за поддържане здрава структурата на зъбите, ноктите и костите.

Значително забавя процесите на стареене, като неутрализира свободните радикали.
Спирулината е особено подходящо средство към лечебната терапия на заболявания като анорексия. Тя е подходяща и за вегани и вегетарианци, защото съдържа два пъти повече протеини от соята.
Екстрактът от спирулина се използва като активна съставка в редица козметични продукти, чието приложение е да стимулират и подобрят обмяната на веществата, еластичността и кръвоснабдяването на кожата.

Спирулината е мощна алкализираща храна с доказано профилактично действие при хипогликемия, анемия, язви, подагра, хепатит, болести на сърдечно-съдовата система, хронична умора, както и за намаляване на наднорменото тегло.

С наближаването на есенно-зимния период нашият организъм се нуждае от допълнително стимулиране, за да може да се пребори с настинките и грипа. Необходимо е да си осигурим прием на здравословна и питателна храна, богата на витамини и минерали. Природно чистите и лесно достъпни продукти като спирулината определено са по-добра алтернатива от синтетичните добавки.

Действие:
 • понижава теглото като блокира чувството за глад;
 • регулира обмяната на веществата;
 • понижава нивото на захар и холестерол в кръвта, служи като профилактично средство за атеросклероза, коронарни заболявания и диабет;
 • възпрепятства задържането на токсични вещества в организма;
 • компенсира витаминната и минералната недостатъчност;
 • подобрява състоянието на кожата;
 • стимулира имунната система, оказва противовирусно действие.
Въпреки, че древното водорасло спирулина е било неизменна част от трапезата на ацтеките в продължение на столетия, учените установиха уникалните свойства на това растение едва преди 30 години.

Като източник на белтъци, спирулината е 20 пъти по-богата от всеки друг продукт. 

Водораслото съдържа високи концентрации на бета-каротин, витамин B12, желязо, калций, магнезий, калий, цинк, селен и гама-линоленова киселина. Спирулината съдържа сулфолипиди и полизахариди, които стимулират имунната защита и понижават риска от инфекциозни и автоимунни заболявания.

Спирулината се отличава с високо съдържание на хранителни влакна, способстващи за извеждането на токсините от организма. Растението съдържа още фенилаланин – аминокиселина, понижаваща апетита. 

Приемът на 6-8 таблетки Спирулина дневно, 30 минути преди хранене е ефективен метод за контролиране на апетита и понижаване на теглото. Високата усвояемост на растението (95,1%) осигурява бързо абсорбиране на неговите хранителни вещества от организма.

Въздействие на спирулината върху имунната система

Дори малки количества спирулина подобряват осезаемо работата на имунната система. Водораслото подобрява комуникацията между клетките и им помага да разпознаят ДНК-то на чуждите организми. Тези уникални свойства се дължат на наличието на бета-каротин, факоцианин и полизахариди в състава на растението.

Спирулина за добро кръвообразуване

Високото съдържание на биологично активно желязо в спирулината обуславя нейните лечебни свойства при анемии. Редица медицински проучвания доказват, че водораслото повишава способността на организма да синтезира червени кръвни телца. Изследвания проведени с лабораторни мишки в период на бременност и лактация, показаха че приемът на спирулина, значително увеличава нивото на желязо в кръвта, а резултатите от едномесечно изследване в Япония, проведено с участието на 8 жени показаха, че 12 гр. спирулина на ден увеличават нивото на хемоглобин с 21%.

Спирулина за добро храносмилане

Още през първите дни от приема на спирулина се наблюдават съществени изменения в моторната функция на стомаха. Водораслото ефективно потиска размножаването на патогенната микрофлора и стимулира заселването на полезните лакто- и бифидобактерии. Известно е, че здравата микрофлора е залог за добро здравословно състояние, тъй като увеличава абсорбацията на необходимите за организма вещества, постъпващи в него по време на хранене.

Спирулина за детоксикация на организма

Днес практически цялото население на планетата е подложено на унищожителното въздействие на токсичните вещества, намиращи се във въздуха, водата, храната и лекарствата. Високото съдържание на хророфил, фикоцианин и полизахариди в спирулината способства за пречистването на организма от отровните вещества и за предотвратяването на свързаните с тяхното акумулиране последствия.
Японски учени установиха, че приемът на спирулина редуцира степента на токсичното въздействие върху бъбреците, предизвикано от тежки метали и лекарствени средства. Други изследвания, проведени върху лабораторни мишки сочат, че консумацията на спирулина ускорява извеждането на отровното вещество диоксин от организма до 7 пъти по-бързо.

Спирулината като антиоксидант

Свободните радикали, образуващи се в организма вследствие на химическото и радиационното замърсяване на околната среда, небалансираната диета и стреса са пагубни за нашите клетки. За щастие природата се е погрижила за нас, осигурявайки ни биологично активни вещества, неутрализиращи действието на свободните радикали, наречени антиоксиданти. Спирулината е богат източник на едни от най-мощните антиоксиданти – провитамин A, витамини C и E и микроелементите селен, цинк, мед, желязо и хром, участващи в образуването на антиоксидантните ферменти.

Спирулината е микроводорасло, което подобно на растенията може да фотосинтезира. Нейните синьозелени пигменти с помощта на енергията на слънчевата светлина преобразуват въглеродния двуокис и водата в сложни органични съединения. Този процес на синтез прави спирулината екологична, лесно усвоима и в същото време изключително висококачествена храна, която съдържа в концентриран вид цял комплекс ценни вещества, които рядко се срещат в другите представители на растителните видове.

Продуктът Спирулина е отличен за всички, които искат да контролират своето тегло, да се поддържат в добра форма и да повишат жизнения си тонус.

Действие на активните съставки:

от «меки» мукополизахариди, което позволява на човешкия организъм лесно да разгражда и да усвоява биологично достъпните и пълноценни белтъци на тези микроводорасли (повече от 60 % от които се усвояват напълно от организма), съдържащи всички необходими за човека аминокиселини, включително и незаменимите. Спирулината е бедна на мазнините представляват едва 5-6 % от нейния химичен състав, за разлика от продуктите от животински произход. Друга важна особеност на спирулината е, че мазнините, които се срещат в нея, са предимно полиненаситени, а те са изключително ценни за нашия организъм. Сред тях се нареждат линоленовата и гамалиноленовата киселина, която в природата се среща само в кърмата на бозайниците.

Спирулината е найбогатият от всички известни природни източници на витамини (А, Е, F, витамини от група В, включително и В12). В десет микроводорасли спирулина се съдържат три дневни дози витамин В12! Дефицит на цианокобаламин (витамин В12) се наблюдава при хората на възраст над петдесет години, вегетарианците, бременните жени, пушачите и страдащите от стомашно-чревни заболявания. Този недостиг се проявява като обща слабост, бърза умора, понижена работоспособност, влошена памет, менструални нарушения.

Спирулината съдържа редица макро- и микроелементи, както и антиоксиданти (бета-каротен, селен и германий), укрепващи имунитета. Употребата на това микроводорасло в продължение дори само на един месец видимо повишава общия тонус, нормализира артериалното кръвно налягане, подобрява обмяната на веществата, засилва съпротивителните сили и подпомага детоксикацията на организма.

Спирулината активно се употребява като храна в повече от 70 страни по света. По мнение на СЗО, тя е един от основните лечебно-профилактични компоненти на храненето през ХХI век. Това водорасло има изключителни хранителни качества и влияе благоприятно върху здравето, като компенсира витаминния и минералния недостиг, нормализира нивата на серумния холестерин, регулира артериалното кръвно налягане, стабилизира нивата на кръвната захар, нормализира белтъчната, въглехидратната и мастната обмяна, извежда от организма солите на тежките метали и радионуклидите. Продуктът Спирулина е създаден, за да може тази възможност да се предостави на всеки, който желае да се възползва от нея.

Комплексът от полиненаситени мастни киселини, съдържащи се в спирулината, играе важна роля в регулацията на вътреклетъчните процеси в организма, има изразен антисклеротичен ефект и забележително антитромбоцитно действие. Този комплекс стимулира също така и работата на сърцето и има противоисхемична активност.

Спирулината е подходяща и за хора, които имат проблеми с храносмилането и са склонни към запек. Тя стимулира растежа и развитието на полезните лакто- и бифидобактерии и предпазва от развитие на дисбактериоза. Употребата на 2 г спирулина дневно от възрастните хора съществено понижава нивото на общия холестерин в кръвта и е добра профилактика на сърдечно-съдовите заболявания. Спирулината намалява също така нефро- и хепатотоксичността на лекарствата и тежките метали, попаднали в организма.

Хората, които страдат от липса на апетит след прекарани операции и тежки заболявания, могат да използват спирулината като концентриран източник на качествени и лесноусвоими белтъци и витамини. При язви, гастрити и колити, както и при нарушено храносмилане или непоносимост към определени храни приемането на спирулина може бързо и лесно да даде на организма необходимите му хранителни вещества в концентриран вид, без да обременява стомашно-чревния тракт.

Спирулината е богат източник на йод, белтъци, витамини и минерали. Тя нормализира обменните процеси, свързани с нарушени функции на щитовидната жлеза, както и метаболитните нарушения, които са резултат от витаминен, минерален или белтъчен недостиг.

Днес, когато животът върви със забързани темпове, а храната е нездравословна и небалансирана, спирулината е продукт, който представлява натурална суперхрана, даваща на организма оптимално балансирани хранителни вещества, възстановяващи жизнените сили и тонуса на организма.

Продуктът Спирулина е произведен на основата на 100 % екологично чиста спирулина, която съдържа максимално количество полезни вещества и отговаря на найвисоките стандарти за качество. Той укрепва здравето по неповторим начин и повишава жизнения тонус и защитните сили на организма.

Спирулината – «храната на бъдещето», съдържа колосални количества жизнено важни за организма вещества: белтъци, витамини, минерали, хлорофил и полиненаситени мастни киселини. Съдържанието на пълноценни белтъчини в спирулината достига 60–70 %, а тяхното ниво на усвояване е 85-95 % повисоко от това белтъците на месото, от които се усвояват едва 20 %.
Гама-линоленовата киселина (полиненаситена омега-6 мастна киселина) е изключително важна за физическото и интелектуалното развитие. Тя участва в образуването на простагландините, които са необходими за профилактиката на артрита, автоимунните и сърдечно-съдовите заболявания.

Хлорофилът е протеин, който е почти идентичен на хемоглобина, с изключение на небелтъчната съставка, която при хлорофила е магнезий, а при хемоглобина – желязо. В човешкия организъм магнезият лесно се замества с желязо, което прави хлорофила изключително ценно за човека съединение. Хлорофилът е забележителен антиоксидант и детоксикатор, който помага на организма да се освободи от натрупаните токсини и солите на тежките метали.
Тирозинът – «еликсир на младостта», забавя процесите на стареене и потиска центъра на апетита. Глутаминовата киселина е невромедиатор, който участва в предаването на нервните импулси, подобрява умствените способности, има умерено психостимулиращо действие и се използва от клетките на главния мозък в качеството на енергиен източник. Намалява умората, подобрява настроението.

Спирулината е микроводорасло, което е изключително необходимо за хората, прекарали операции или тежки заболявания, за възрастните и подрастващите, както и за тези, които са подложени на големи физически или умствени натоварвания, включително и спортистите. Повечето спортисти, които се състезават на международно ниво, използват спирулината, за да подобрят своите резултати. Кубинското Министерство на Спорта например, още преди Олимпийските игри през 1996 година въвежда спирулината като препоръчителна храна за всички свои спортисти.

Спирулината ефективно понижава нивата на холестерина и липопротеините с ниска плътност в кръвта, нормализира липидната обмяна и така предпазва от развитие на атеросклероза, хипертония, исхемична болест на сърцето и други. Високото съдържание на витамин Е и витамини от група В (включително В12), фолиева киселина и хлорофил прави спирулината изключително подходяща за профилактика на анемиите и стомашно-чревните заболявания.

Съдържащият се в спирулината витамин А (бета-каротен) укрепва имунната система, повишава бариерните функции на лигавиците, производството и активността на левкоцитите, защитаващи организма от инфекциите.

Код: 2163 - Премиум Спирулина на таблетки - 200табл. 


  Употребата на продукта «Спирулина таблетки» представлява ефективно и профилактично средство при:
  • недостиг на витамини и минерали;
  • анемии;
  • наднормено тегло;
  • стомашно-чревни заболявания;
  • атеросклероза и свързаните с нея състояния.
  Спирулина - великолепен продукт за добро самочувствие, пречистване на организма, контролиране на теглото и повишаване на тонуса.

  Това е изключително полезна хранителна добавка при дефицит на витамини и минерални, анемии и слаб имунитет.

  Предлага се под формата на прах, капсули и таблетки на базата на 100% екологично чисти водорасли спирулина и отговарят на най –високите стандарти за качество.

  Продуктът компенсира дефицита на протеини, витамини и минерали.
  Нормализира обмяната на протеини, въглехидрати и мазнини. Нормализира нивото на холестерола.

  Подобрява храносмилането, увеличава популацията на лакто- и бифидобактериите в червата.

  Полезен е при физически и умствени натоварвания, за хора в напреднала възраст, при възстановяване след операции.

  Продуктът «Спирулина таблетки» е отличен за всички, които искат да контролират своето тегло, да се поддържат в добра форма и да повишат жизнения си тонус.

  Употребата на спирулина в продължение на един месец значително повишава тонуса, подобрява обменните процеси, нормализира кръвното.

  Не съдържа: дрожди, захар, консерванти и изкуствени съставки.

  Противопоказания: не са известни.

  0 коментара :

  Публикуване на коментар

  Яндекс.Метрика